ЗА НАС

По време на своето околосветско плаване Вие натрупахте опит и богати впечатления. Това е голям капитал. Как смятате да го експлоатирате?

„Въпросът е за това, как да използвам натрупания опит от това плаване. Много пъти съм подчертава, че нямам намерение да правя от това монопол. Далеч съм от тази мисъл. Всички членове на яхт-клуб „Порт Варна“ споделяме с готовност опит, който имаме, с всеки, който проявява интерес към него, радеем да видим час по-скоро повече български яхтсмени в открития океан, като добре подготвени моряци, като хора, които ще разнасят славата на родината по всички посоки на света.“

Кап. Георги Георгиев, из интервю от сп. “Паралели“, бр.12, 1978 г.

Ветроходна академия Кор Кароли е социално предприятие, съгласно Закона за предприятията на социална и солидарна икономика, за развитие и обучение на хора от всички възрасти по ветроходство на българското Черноморие. Целта е да се е да популяризира ветроходството в България, да се приобщават и предават на повече хора ветроходни умения и знания, чрез достъпни платени курсове на класически и модерни ветроходни яхти.

Освен че провежда семинари и практически курсове за начинаещо, напреднало и спортно-състезателно ветроходство, Ветроходна академия Кор Кароли развива успешно социално-отговорна кауза за младите хора за безплатно обучение по ветроходство чрез създадена програма „Младежи” и реализира различни иновативни ветроходни събития, като Първото за България организирано ветроходно плаване по пълнолуние (25.08.2018 г.) с 25 ветроходни яхти, а през настоящата година ще организира първо издание на Национален форум на тема „Ветроходство в Черно море”. Той ще се проведе на 24 март 2019 г. в град Варна в Икономически университет-Варна и 31 март 2019 г. в град София в Национална спортна академия „Васил Левски”.

Ветроходна академия Кор Кароли е социално-отговорна кауза, като не малка част от финансовите постъпления са насочени към привличането и безплатното обучение по ветроходство на млади хора (между 18 и 26 г.), в частност студенти,  чрез създадената ни програма „Младежи“.

Нашият екип включва професионални инструктори и треньори по ветроходство, като за последните няколко години сме организирали и провели обучения над стотици хора в Черно море.

За „Кор Кароли”

„Кор Кароли” е яхтата, с която кап. Георги Георгиев извършва първото българско самотно околосветско плаване.

9-метровата яхта „Кор Кароли” със само 60 кв.м. площ на ветрилата е построена в Полша по лиценз на американския конструктор Дик Картър. Носи името на звезда, което в превод от английски означава „Сърцето на Карл“. Яхтата „Кор Кароли” е закупена от „Порт Варна” през 1975 г с подкрепата на генералния директор на СО „Воден транспорт” к.д.п. Николай Йовчев и генералния директор на Параходство БМФ к.д.п. Атанас Йонков.
Скромното навигационно имущество се състои от два магнитни компаса, радиопеленгатор, електромагнитен лаг, ехолот, секстанти, хронометри, секундомери, барометър, барограф. За определяне на местоположението капитан Георги Георгиев използвал електронен калкулатор „Хюлет-Пакард”, предназначен за навигационни цели.

На 5 юни 1976 година яхтата „Кор Кароли“ е една от 125-те допуснати до старта на регата ОСТАР-76 (Трансатлантическо състезание за самотници) с маршрут от Плимут (Англия) до Ню Порт (САЩ). При много тежки хидро-метеорологични условия (с 2-ма загинали, мнозина спасени участници и 7 потънали или изоставени яхти) се класира на 37-мо място от едва 73 завършили яхти. Кап. Георги Георгиев завършва участието на регатата без автопилот, поради повредата му в началото на плаването. Това е и първото българско участие в т.нар. Олимпийска регата, защото се извършва на четири години по време на Олимпийските игри.

Любопитно е да се отбележе, че „Кор Кароли“ е многофамилна туристическа яхта и не е била предазначена за подобни плавания.

Обиколката на Земята
След това състезание, „Кор Кароли“ е доокомплектована в Ню Йорк, после отплава за Маями, а оттам за Куба, където на 20 декември 1976 г. стартира в околосветския си рейс (57-мо поред в световната история и първо за България).

През Панамския канал яхтата навлиза във водите на Тихия океан и достига Маркизките острови. Оттам поема курс към островите Фиджи и влиза в пристанището на Сува. На 27 януари 1977 г. изминава 200 мили в Тихия океан, което прави 8 мили в час – за времето си това е най-големият и най-бързият денонощен преход. След това достига бреговете на Австралия.
Целият този път – 9000 мили до Порт Дарвин, три пъти повече разстояние от регатата „Остар“, капитанът взема без всякаква почивка. Освен една – наложителна – около островите Фиджи, където среща циклоните „Норман“ и „Пат“ и се налага да ремонтира яхтата си в пристанището Сува.
На 21 юни 1977 г. е в Австралия. Капитанът няма много време за почивка и през неспокойните води на Индийския океан насочва лодката си към Кейптаун. По този път мери сили с вълните и през Атлантическия океан достига обратно в Хавана. Там пък от изток го дебнат подводни рифове и незабележими през нощта атоли. Разстоянието е 23 018 морски мили.
Постижението му за времето си представлява уникален рекорд. При това, нито веднъж не подава сигнал за бедствие, нито пък търси чужда помощ.

Любопитна подробност е и сумата на пътуването. Капитан Георгиев си води сметка за всеки долар разходи. То е спонсорирано от обединение „Воден транспорт“. Капитанът отсъства от България, заедно с времето в регатата „Остар“, общо 605 дни. За това време той похарчва 42 598 долара. От тези пари 24 756 долара е дал за оборудване на яхтата, още 5739 за агентите в пристанищата – наеми и такси, за провизии – 1817 долара и за лични нужди 2647. 
Пословичен със скромността си, при посрещането си у нас капитанът казва: „Плаването с „Кор Кароли“ не е мое лично дело. То е дело на всички български моряци, на всички истински ветроходци.“
Околосветското плаване на кап. Г. Георгиев е завършено с рекордно за размерите и възможностите на яхтата проплавано време – 201 дни, 21 часа и 36 минути. 
Това е най-доброто постижение за обиколка на земното кълбо с плавателен съд от този вид за всички времена. Средната скорост, постигната от българина, е 5,04 възела или 121,03 мили на денонощие, въпреки че на борда са липсвали модерни навигационни прибори. Постижението е регистрирано официално в книгата на рекордите „Гинес“, издание 1981-1982 г. Дотогава рекордът принадлежи на американеца Уеб Чайлс с яхтата „Игрегиъс“, който обиколил света за 202 дни и 1 час. 
По името на яхтата „Кор Кароли“ е наречена годишната награда за ветроходство у нас – Златен глобус „Кор Кароли“, основана през 1980 г. от инж. Борис Ганчев в памет на капитан Георги Георгиев. Тя се връчва всяка година на 20 декември за най-добро българско ветроходно постижение през годината. До 1992 година идеята е поддържана от яхт клуб „Капитан Георги Георгиев”, а след това е създадена специална фондация „Кор Кароли“, като основните й цели са определяне на носителите, организиране връчването на наградата, както и стимулиране и пропагандиране на ветроходството в България, а от 2002 г. провеждането на регата „Кор Кароли“. 
Корпусът на яхтата „Кор Кароли“ се съхранява във Военноморския музей във Варна, а оборудването се използва от Яхт клуб „Кап. Георги Георгиев-Порт Варна”.