ФОРУМ 2019

ВЕТРОХОДСТВО В ЧЕРНО МОРЕ
ПЪРВО ИЗДАНИЕ

ВЕТРОХОДНА АКАДЕМИЯ КОР КАРОЛИ  организира първото издание на Национален форум „ВЕТРОХОДСТВО В ЧЕРНО МОРЕ” през март 2019 г. във Варна и София, в партньорство с Държавно предприятие „ПРИСТАНИЩНА ИНФРАСТРУКТУРА, NOKIA, БОН МАРИН, ПОДДЪРЖАНЕ ЧИСТОТАТА НА МОРСКИТЕ ВОДИ АД, БЛЕК СИЙ ЯХТИНГ, НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ „Васил Левски“ и ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– Варна

Тема на форума: Ветроходството като спорт, професия, хоби, терапия и екологично плаване в Черно море и България;

Дати и място на провеждане:

1) 24 март 2019 – гр. Варна; 9:30-17:00 ч. Икономически университет – Варна, зала АУЛА;

2) 31 март 2019 – гр. София; 9:30-17:00 ч. Национална спортна академия „Васил Левски”, зала АУЛА МАКСИМА;

Специални гост-лектори:
  • Проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА „Васил Левски”, професор по ветроходство;
  • Проф. Камен Фильов – член и международен съдия в Световната федерация по ветроходство (World Sailing); вицепрезидент на Европейската федерация по ветроходство (EUROSAF) и почетен председател на Българската федерация по ветроходство.

Лектори:

Изявени ветроходци и собственици на ветроходни яхти в България: Стефан Методиев; д-р Васил Куртев, Дончо Папазов, Павлин Надворни, Светлозар Тенев, Павел Дуков, Лъчезар Братоев, Никола Попов, Стоян Георгиев, Николай Джамбазов; за сърфа и кайт сърфа лекция изнесоха Емил Кайкамджозов –изпълнителен директор на БОН МАРИН и д-р Георги Манев; за психологията във ветроходството, лекция изнесе проф. Татяна Янчева, зам. ректор на НСА, професор по спортна психология и психолог на националния отбор по художествена гимнастика. Три дами-Мариана Басарова, Нели Александрова и Елена Банкова говориха за жените във ветроходството, ветроходно плаване по пълнолуние и какви са възможностите да се започне и практикува ветроходство в България.

Младежи, обучени на ветроходство по младежки програми и от следните университети: Калин Тодоров (ИУ-Варна), Павел Енев (ТУ-Варна); Жулиета Иванова (ВВМУ); Анна Петрова (ВСУ), с лекции за ветроходство сред младите.

Във Форума се включиха, като лектори, г-н Ангел Забуртов-генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” с лекция за новите проекти и визия за изграждане на яхтени пристанища в България; кдп Валентин Енчев-изпълнителен директор на Дирекция „Морска администрация-Варна” и г-н Петър Киров-главен секретар на Изпълнителна агенция „Морска администрация” с тема „Морска администрация-ветроходство и нови правила” и Мартин Кушев за новостите в NOKIA.

Всички сесии на Форума във Варна и София може да гледате през YOU TUBE канала на Академията:

www.youtube.com/watch?v=5-_FoCDWGiQ

www.youtube.com/watch?v=htauBXnGQj0&t=3s

Цел на форума: Да се популяризират възможностите и предимствата на ветроходството в Черно море сред повече хора, включително млади хора, които никога не са се занимавали с ветроходство. Форумът е подходящ за всички, които обичат морето, искат да обогатят познанията си за българското Черноморие и желаят да разширят още повече обхвата на неговите възможности.